23.04.2015 5417

Від книги – до світла, до знань, до життя

«Книга є альфа і омега усякого знання, 

 початок початків кожної науки»

С. Цвейг 

Починаючи з 1995 р., 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги і авторського права. Саме цей день, за пропозицією Міжнародної асоціації книговидавництв, був обраний Генеральною конференцією ЮНЕСКО Всесвітнім днем книги.

Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. 

Століття, тисячоліття пролітають над нашою планетою. Людина – розумний мешканець Всесвіту, протягом історії свого розвитку створила чимало чудес – і матеріальних, і духовних, одне з яких – КНИГА. Це безцінний дар, синтез людського мислення, життя у всіх його проявах.

Книга в Україні завжди користувалася великою пошаною. «Велика користь буває від учення книжного. Книги — це ріки, що напоюють світ, це джерела мудрості», — писав давньоукраїнський літописець. Зрозуміло, чому в Київській Русі існували книгозбірні при церквах, монастирях, при князівських та боярських дворах. Про це переконливо свідчать історичні джерела — ті самі ж книжки. 

Книга за свою багатовікову історію пережила різні етапи і ряд революційних стрибків. Такі стрибки зазвичай були пов’язані з винаходом нового способу передачі книжкової мудрості – як правило, за допомогою нового матеріалу. Спочатку це був папірус, потім пергамент і нарешті папір. На рубежі XXI століття з’явився абсолютно новий вигляд книги – електронний.

Наразі традиційна книга активно витісняється електронними пристроями, Інтернетом, аудіовізуальною продукцією. Книга безнадійно програє (принаймні, для молодого покоління) в конкуренції з відеофільмами та Інтернетом. Чи потрібно так за неї триматися? Ми задаємо питання: можливо, потрібно залишити друкарську продукцію і перейти цілком на електронні видання, мультимедійну продукцію, туди перекинути всі сили? Проте досвід показує, що роль традиційної книги не зменшується, але навіть зростає. Аромат палітурки, шелестіння сторінок, тактильні відчуття, але головне – певна зосередженість, серйозність, увага, які потрібні при спілкуванні з книгою.

Впевнена, нікого не треба довго переконувати в тому, що книга має величезне значення в християнській традиції. Книга зіграла найважливішу роль у розповсюдженні християнського благовістя і багато століть служила основним способом зберігання і передачі культурної традиції. Власне, саме християнство і церковне життя для більшості слов’янських народів почалися з діяльності святих Кирила та Мефодія – із створення азбуки і появи книг.

Нині дуже гостро постала проблема читання в сучасному суспільстві. На жаль, сучасна молодь стала дуже мало читати, взагалі не сприймає класичну літературу. Але без гарного знайомства з літературою неможливе повноцінне становлення особистості.

Книжка… Для когось – це неоціненний скарб, для другого – річ, як і тисячі речей повсякденного побуту, для третього – данина моді, розкіш, додаток до хатнього інтер’єру. Є й такі, для яких книжка нічого не значить.

Радує те, що сучасна молодь все ж таки починає цікавитися творами сучасних українських авторів, серед яких можна спостерігати і народження живих класиків. 

Згадаймо висловлювання видатних людей про книгу:

Т.Шевченко: «…Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги»;

М.І. Пирогов: «Книга – це суспільство, хороша книга, як і хороше суспільство, просвічує і облагороджує»;

Д.Дідро: «Люди перестають мислити, коли перестають читати»;

Дж. Свіфт: «Книги – діти розуму»;

Ф. Бекон: «Книжки – кораблі думки, що мандрують хвилями часу»;

Я.Корчак: «Завдання книг – полегшити, прискорити пізнання життя, а не замінити його»;

В.Сухомлинський: «Людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчує себе обділеною, збіднілою, спустошеною» та ін.

І наостанок настанова від К. Паустовського: «Читайте! Читайте! Читайте! Читайте не поспішаючи, щоб не втратити жодної краплі коштовного змісту книги. Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги!»

Запрошуємо до Наукової бібліотеки університету скористатися багатим та різноманітним книжковим фондом, переглянути цікаві та змістовні книжкові виставки, серед яких і тематична – «Від книги – до світла, до знань, до життя».

Світлана Нижник,

директор Наукової бібліотеки