16.07.2014 5273

Від Луки Пачоллі і до наших днів: вітаємо бухгалтерів з професійним святом

Щорічно 16 липня в Україні святкують День бухгалтера, адже саме 16 липня 1999 року було прийнято Закон України № 996-XIV «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Даний Закон визначає правові основи регулювання, організації, проведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні.

До 2004 року Федерація аудиторів і бухгалтерів неофіційно святкувала День бухгалтера, однак 18 липня 2004 року Президент України видав наказ №662/2004, в якому було офіціально встановлено дату його відзначення – 16 липня.

Бухгалтерський облік має давню історію. Протягом останніх трьох тисячоліть (починаючи з Ксенофонта та Платона) бухгалтерська наука формується як теоретична та практична система знань. Найважливіші теоретичні розробки відносяться до XV-XX століття, починаючи від Л. Пачоллі (1494р.) і до наших днів.

Найперші письмові згадки про облік датуються XIV століттям. У 1391 році італійський історик Т. Зербі писав про існування подвійного обліку, за якого сума по кожній господарській операції записувалася два рази. У 1458 році купець із Дубровника Бенедетто Котруллі в книгу «Про торгівлю і цілковитого (досконалого) купця» включив розділ про подвійну бухгалтерію. Але основоположником обліку як методичної науки вважається видатний математик Лука Пачоллі (1445-1515 рр.), який обґрунтував свої погляди у книзі «Трактат про рахунки і записи».

У наступні століття важливий вклад в розвиток бухгалтерського обліку внесли Барем Бертран Франсуа, Авраам де Грааф, Ніколо де Анастасіо, Мартін Баттайль, Бернард Больцано, Франческо Вілла, Едмонд Дегранж, Едуард Томас Джонс, Фабіо Беста, Кліфонте Белліні, Говард Гріір, Ірвінг Фішер та цілий ряд інших вчених.

В Україні перші відомості про облік сягають XI століття, тобто часів Київської Русі. У процесі історичного розвитку науки і суспільного життя господарський облік ускладнювався, удосконалювалися методи пізнання цієї теорії, а також зростали його значення і роль в економіці.

Від Луки Пачоллі і до наших днів:  вітаємо бухгалтерів з професійним святом
Від Луки Пачоллі і до наших днів: вітаємо бухгалтерів з професійним святом
В читальній залі № 2 Наукової бібліотеки експонується книжкова виставка «Історія бухгалтерського обліку». Запрошуємо до перегляду!

Піфагор відкрив, що світом

Правлять цифра і число.

У цьому сенсі Ви – кумири,

Вам, колеги, пощастило!

 Нехай вщухнуть у світі бурі,

 Безлад і сумбур,

 Нехай у Вас, колеги, буде

 Повний життєвий ажур!

Вітаємо Вас з професійним святом!