Видатні винороби Уманського національного університету садівництва
Ще з часу свого заснування в Одесі, в Головному училищі садівництва, поряд з вирощуванням сільськогосподарської продукції, значну увагу приділяли її переробці. З переїздом до Умані в Училищі була створена відповідна технічна база і наукова лабораторія, де вивчалась якість продукції і можливість її переробки.
Найбільш перспективною і прибутковою була переробка плодово-ягідної сировини на вино, але до 1870 року в Росії виробництво вина з плодів і ягід вважалось фальсифікатом. Таке рішення було зумовлене двома чинниками: по-перше, середній вміст цукрів у плодах і ягодах близький до 10 %, що майже вдвічі нижче, ніж у винограді, а тому при виробництві плодово-ягідних вин добавляли цукор (з 1 % цукрів у процесі бродіння сусла утворюється лише 0,6 % об. етилового спирту); по-друге, у більшості плодів і ягід вміст органічних кислот перевищує 10 г/дм3 (середній вміст кислот у винограді становить 6-8 г/дм3), тому для зниження кислотності соки перед бродінням розбавляли водою, що зменшувало не лише кислотність, а й вміст загального екстракту.