27.04.2022 4428

Відбулися навчання з питань цивільного захисту

26 квітня для працівників Уманського національного університету садівництва відбулося навчання з питань цивільного захисту за категорією «Керівники суб’єктів господарювання та їх заступники» та для працівників за категорією «Особи, які очолюють спеціалізовані служби, формування цивільного захисту, утворені суб’єктами господарювання незалежно від форми власності».

Антоніна Горобець, інженер з пожежної безпеки Уманського НУС, стала відповідальною особою навчального курсу з питань цивільного захисту для працівників університету. Курс містить життєво необхідну у нинішній час інформацію та встановлює основні вимоги щодо дій керівного складу та працівників університету при виникненні надзвичайних ситуацій. Дії, що скореговані у навчальному курсі та в «Пам’ятці щодо правил поведінки (порядку дій) населення у разі виявлення підозрілого об’єкта, вибухонебезпечного предмета» від Державної служби України з надзвичайних ситуацій, поширюються на всі структурні підрозділи університету, є обов’язковими для вивчення та виконання всіма посадовими особами з цивільного захисту та техногенної безпеки й усіма працівниками.

Програма навчання складалася з теоретичної та практичної частин. Теоретична складова була сформована з наступних питань:

  • Основні способи захисту та загальні правила поведінки в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій;
  • Надання першої допомоги потерпілим;
  • Організація заходів цивільного захисту на підприємстві, в установі, організації;
  • Перевірка знань.

Під час практичної частини учасники пройшли протипожежні тренування та спеціальне об’єктове навчання (тренування) з питань цивільного захисту.

Також присутнім для ознайомлення була надана «Пам’ятка щодо правил поведінки (порядку дій) населення у разі виявлення підозрілого об’єкта, вибухонебезпечного предмета» від Державної служби України з надзвичайних ситуацій, матеріали якої були розроблені й опубліковані спільно з координатором проєктів Організації з безпеки та співробітництва в Європі в Україні. У збірці об’єднані лаконічні рекомендації з актуальних для безпеки кожного питань, особливо – у час війни. Зокрема, наведено ситуації, у яких необхідно проявити пильність (звертати увагу на підозрілих осіб з нетиповою поведінкою; запам’ятовувати прикмети підозрілих людей і негайно повідомляти про них поліції (102), Службі безпеки України або іншим службам); алгоритм дій у разі виявлення підозрілого предмета (бути обережними з підозрілими предметами в транспорті або в людних місцях (покинуті сумки, коробки, сторонні речі, предмети) та повідомляти про знахідку співробітників поліції – (102)); висвітлено основні характерні ознаки, що вказують на можливу належність підозрілого предмета до вибухового пристрою; охарактеризовано процес розпізнавання вибухонебезпечних предметів; наголошено на необхідності й особливостях позначення небезпечних ділянок та місць виявлення вибухонебезпечних предметів підручними засобами.

Пам’ятка містить детальну інформацію щодо основних ознак і характеристик предметів і їх належності до вибухових пристроїв, а також особливості їх розпізнавання, адже навіть на території Уманщини вибухонебезпечні предмети, що застосовувалися під час бомбардування, через різні причини не здетонували, а відтак донині несуть серйозну загрозу, зберігаючи здатність до вибуху.

До вибухонебезпечних предметів, що зустрічаються найчастіше, відносяться: протитанкові та протипіхотні інженерні міни, артилерійські снаряди, мінометні міни, авіаційні бомби, гранати, підривники до різних боєприпасів і детонатори, освітлювальні та сигнальні ракети і патрони.

Особливу увагу слід приділяти:

  • колишнім військовим позиціям й оборонним укріпленням;
  • контрольним дорожнім пунктам;
  • місцям переправ через водні перешкоди;
  • залишкам військової техніки;
  • вузьким місцям, де неможливо обійти або об’їхати перешкоду;
  • ґрунтовим дорогам та узбіччям доріг з твердим покриттям;
  • необробленим ділянкам землі;
  • будинкам і спорудам, що покинуті місцевими жителями.

Також у «Пам’ятці» наведено рекомендації з дій у разі надзвичайної події, пов’язаної зі спрацюванням вибухонебезпечного предмета.

По завершенню навчання присутні склали тести для контролю рівня отриманих знань.

 

Пресцентр Уманського НУС

за матеріалами Антоніни Горобець, інженера з пожежної безпеки Уманського НУС