18.05.2013 5143

Відкриття науково-дослідної лабораторії «Екологічного моніторингу в агросфері»

    Сьогодні наука, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці вчених, має вагомі напрацювання і здобутки.

     16 травня в Уманському національному університеті садівництва відбулась вагома подія – відкриття науково-дослідної лабораторії «Екологічного моніторингу в агросфері» з метою широкого залучення науково-педагогічних працівників, докторантів, аспірантів, магістрантів та студентів університету до проведення фундаментальних досліджень і здійснення прикладних розробок за пріоритетними напрямами наукової та інноваційної діяльності.

     Відкрити нову лабораторію мали честь проректор з наукової та інноваційної діяльності, доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Карпенко та доктор сільськогосподарських наук, професор Петро Копитко.

     Лабораторія є структурним навчально-науковим підрозділом факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

     Наукові дослідження лабораторії плануються в таких напрямах: моніторинг навколишнього природного середовища, біології, агробіоценології, екотоксикології, збереження та відтворення природних екосистем та ландшафтів, біологічного різноманіття тощо.

     Лабораторія функціонує на площах і науково-лабораторній базі університету, має відповідне матеріальне забезпечення. Вона сприяє проведенню наукових семінарів, наукових шкіл, наукових конференцій, симпозіумів та конгресів, розробляє потрібні для навчального процесу наукові та методичні матеріали відповідно до актуальних та перспективних напрямків навчальних на наукових робіт університету.

 

    Основним завданням наукової діяльності лабораторії є проведення наукових досліджень на сучасному світовому рівні, постановка і пошук шляхів розв’язання стратегічних проблем у рамках «Концепції наукової та інноваційної діяльності УНУС», у тому числі:

   – проведення фундаментальних досліджень згідно з пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки та виконання прикладних розробок за напрямами наукової діяльності;

   – підтримка існуючих та формування нових наукових шкіл;

   – підтримка наукових досліджень молодих вчених, спеціалістів і обдарованих студентів, залучення їх до діючих наукових шкіл;

   – участь у підготовці кваліфікованих фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації на основі новітніх досягнень науково-технічного прогресу;

   – ефективне використання наукового і науково-технічного потенціалу університету для вирішення пріоритетних завдань аграрного виробництва та проведення соціально-економічних перетворень.

 

     Лабораторія проводить дослідження в тісному контакті з іншими кафедрами та факультетами, науково-дослідними лабораторіями й іншими структурними підрозділами університету.

     Науково-дослідна робота лабораторії здійснюється на принципах самофінансування та самозабезпечення, фінансується за рахунок вітчизняних і зарубіжних грантів, угод на виконання науково-технічних робіт, господарських договорів, спонсорських та добродійних внесків, комерційних замовлень та інших надходжень, які не заборонені чинним законодавством України.

Прес-центр університету