18.05.2023 2648

Вишивана нація волелюбців

Уманський національний університет садівництва та його колектив є осередком не лише освіти, а й культури. Адже університяни свято бережуть і продовжують традиції українського народу. Тому й користується незмінно надзвичайною популярністю серед загалу закладу освіти символ української нації – вишиванка.

Вишивана нація волелюбців
Вишивана нація волелюбців

Вишиванка є не просто одягом-обкладинкою, ідентифікатором для українців: вона стала символом сили віри, гордості та чеснот, а ще спротиву та непокори злу. Палітра вишиваних елементів одягу досить розмаїта та строката, а глибокий зміст орнаменту криється у здатності слугувати надійним оберегом. Різні елементи візерунків, декоративні стібки та навіть їх розташування символізують сприйняття українцями світу та віри, їх страхів чи потреб у певний період історичного становлення нації. Саме тому, у період воєн, вишиванка для чоловіків створювалася таким чином, аби вишивка розташовувалася на плечах та в області серця (на грудях): так хрестики та стіжечки боронили людину від потрапляння списа чи кулі.

Хтось вишиванку створив, на полотно розлив узори ночі

Таку красу у душі заманив, де сум і радість кольорів пророчі.

Стара сорочка ніби відцвіла, та візерунком долі не погасла.

Через віки усім нам довела, що все прекрасне завжди є сучасне.

І плине час над сивиною літ, і квітнуть цвітом у літа грядущі,

Щоб розмаїттям дивувати світ, бо вишиванки – вічні й невмирущі.

Хоч пахнуть скринею та Берегинею, від роду в рід оберігаються.

Вишиті хрестиком, немов калиною, із полотна всміхаються.

Я не відмовлюся від вишиванки, бо в ній є різнобарві квіти.

То України вранішні світанки, коли похмурі, а коли привітні.

Хвалюся доле, що моя душа, постійно хилиться до рідного шитва.

Хрести на ній то чорно-сумовиті, хрести червоні – кровію налиті.

За правду , волю життя сплива мінливе, а серце України незрадливе.

 

Нині українську вишиванку носять і в побуті, і на свята. Мода на цей одяг сягнула апогею з повномасштабним вторгненням росіян на територію України та поширилася всім світом. Українці виразно, завдяки вишиванці, демонструють безслівно власний патріотизм і любов до Батьківщини. І навіть перебуваючи вимушено за кордоном, знаходять нагоду вдягти вишиванку та поспілкуватися українською.

Вишивана нація волелюбців
Вишивана нація волелюбців

Вишивана нація волелюбців
Вишивана нація волелюбців

Вишивана нація волелюбців
Вишивана нація волелюбців

Шановна університетська громадо! Дякуємо всім і кожному за бажання, вміння і можливість підтримати українське. Ви неймовірно прекрасні у вишиванках! Хай наш одяг з візерунками, вишитими на ньому, приносить нам мир і довголіття, а відкрита демонстрація коду українського етносу завжди для нашої країни буде безпечною та щасливою!