04.10.2013 5178

Високі організаторські здібності

28 вересня 2013р.  виповнилось 85 років з дня народження Заслуженого працівника вищої школи, доктора економічних наук, професора, довічного стипендіата Президента України ЗДОРОВЦОВА Олександра Івановича.

Здоровцов О.І. народився в селі Ільок-Кошари Красноярузького району Бєлгородської області, що  межує з селами Сумщини. З самого початку життєвого шляху на його долю випали важкі випробування. П’ятирічним хлопчиком він відчув на собі наслідки голодомору 1932–1933 рр., а потім, коли розпочалася Велика вітчизняна війна 1941–1945 рр. Разом із сім’єю переніс всі тяготи і випробування, особливо під час битви радянських військ з армією нацистів на Курській дузі, коли сім’я мусила евакуюватися, а потім знову поверталася до своєї сплюндрованої війною домівки, щоб заново її відродити.

У 1944–1946 рр. О.І. Здоровцов працює в колгоспі «Знамя труда» і одночасно навчається в Ільок-Кошарській школі. Після закінчення неповно-середньої школи в 1946–1949 рр. він навчається в сільськогосподарському технікумі с. Кучерів Біловського району Курської області.

Закінчивши технікум з відзнакою, він вступає до Харківського сільськогосподарського інституту (нині Харківський національний  аграрний університет ім. Докучаєва). Як здібного студента, який досконало оволодів економічною теорією і практикою економічних досліджень, після закінчення його залишають працювати на кафедрі економіки цього навчального закладу.  Протягом 1954-1963 рр. він підготував і захистив кандидатську дисертацію та пройшов шлях від асистента до доцента, декана економічного факультету.

1963 – 1973 рр. – О.І. Здоровцов проректор з навчально-виховної роботи Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту (нині Подільський інженерно-аграрний університет), де проявилися його високі організаторські здібності в навчальній і виховній роботі серед колективу викладачів та студентів. Як науковець, в цей час він підготував і захистив докторську дисертацію і в 1974 р. ВАК СРСР присвоїв йому вчену ступінь доктора економічних наук.

У 1973р. Олександра Івановича призначили ректором Уманського сільськогосподарського інституту (нині Уманський національний університет садівництва). На цій посаді він працюв протягом 1973 – 1995 рр. Його перші кроки в Уманському сільськогосподарському інституті розпочалися зі створенням факультету економіки, який згодом розділився на два факультети – економіки і підприємництва та менеджменту. Одночасно О.І. Здоровцов турбується про розширення навчального закладу. Будуються нові навчальні корпуси, гуртожитки для студентів, житлові будинки для викладачів, санаторій-профілакторій «Юність», спортивно-оздоровчий табір «Урожайний» на березі Чорного моря, загальна котельна, яка обігріває приміщення університетського містечка.

Як викладач професор О.І. Здоровцов  веде заняття з економіки сільськогосподарського виробництва зі студентами, магістрантами, аспірантами, співшукачами, консультує докторантів і одночасно здійснює велику наукову роботу з вивчення трудових ресурсів і продуктивних сил та інтенсифікації виробництва в аграрному секторі України. Він створив наукову школу підготовки економічних кадрів, підготував 18 кандидатів і докторів наук.

Професор О.І. Здоровцов  є провідним спеціалістом з питань трудових ресурсів і продуктивних сил в аграрному секторі України. Нагороджений орденом Дружби народів, Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, медалями, заслужений працівник вищої школи України, автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників з питань економіки і організації аграрного виробництва, ряду монографій і довідників, окремих брошур, рекомендацій. Загальний список його наукових праць перевищує 250 найменувань.

У нових економічних умовах незалежної України О.І. Здоровцов направляє свої зусилля на підготовку економічних кадрів, здатних подолати всі негаразди та піднести економіку нашої держави до достойного для України рівня.

Бажаємо Вам, Олександре Івановичу, міцного здоров’я, довголіття, сили духу та життєвої наснаги!

 

Колектив кафедри економіки