12.06.2022 4123

Вітаємо зі святом Трійці!

Вітаємо зі святом Трійці!
Вітаємо зі святом Трійці!

Зелені свята для родини Уманського національного університету є особливими. Адже кожен університянин дбайливо береже та примножує традиції й історію свят українського народу. Тому що саме на Трійцю наші предки мали нагоду сповна оцінити щедрість Матінки-Землі, устеляючи зеленим, духм’яним різнотрав’ям оселі. Таке озеленення вважалося очищенням від злих духів, своєрідним освяченням житлових приміщень і споруд для худоби.

Тепер, маючи честь писати сторінки науково-життєвого побутового досвіду університету, ми всі ретельно притримуємося традиційних святкувань, оскільки в побуті ми навчаємось, зростаємо, зрощуємо зерна хліба духовного та насущного.

За повір'ям, саме на 50-й день після Великодня на землю зійшов Святий Дух, який став символом порятунку людства. Війна в Україні призвела до втрат різного характеру. Та надболючі для всіх нас – людські втрати. Троїцьку субота вважається батьківською – коли поминають тих, хто пішов із життя. І нині ми, як і наші предки, повинні згадати всіх тих, хто пішов від нас давно і чиє життя забрав кривавий маховик війни.

Трійця вважається світлим святом, яке має внести в душу просвітління, а в тіло – очищення. А тому тіло в це свято потребує відмови від надмірної фізичної праці, шиття та в'язання, лихослів’я та марнослів’я, не варто захоплюватися шкідливими звичками та надмірно споживати будь-що, окрім зелених страв і духм’яних трав’яних чаїв. А от душу має очистити світла молитва – за мир, за звільнення України від ворожої навали, за всіх, хто наближає перемогу та за тих, хто із засвітів допомагає нам боротися за світло миру.

Університетська громадо, бажаємо всім миру та добра! Зі святом, шановні земляки!

 

Ректорат

Профком

Рада студентського самоврядування