28.06.2023 1038

Вітання з Днем Конституції України!

Щороку 28 червня, в День Конституції України, ми вшановуємо головний Закон держави, який є фундаментом для усіх інших законів, має найвищу юридичну силу та значення і є символом демократичного суспільства.

Україна завжди була краєм виважених і дієвих законів, що визначали її устрій і долю. Ще 313 років тому, у 1710 році, була ухвалена перша козацька Конституція Пилипа Орлика. В квітні 1918 року Центральна Рада проголосила головний закон Української Народної Республіки – Статут про державний устрій, права і вільності УНР. Головний закон Незалежної України затвердили 28 червня 1996 року. Однак вже другий рік поспіль День Конституції українці відзначають в умовах повномасштабної війни.

У Конституції закріплено, що Україна – правова демократична держава, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права та дотримання закону. У ній закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. І саме ці цінності й суверенітет наші воїни захищають з 2014 року і до сьогодні.

Ми, як спільнота освітян і науковців, зобов’язані доносити та закріплювати знання та розуміння Конституції України серед молодого покоління нації незламних волелюбців. І, безумовно, нам це вдається.

Щиро вітаю вас із визначним державним святом – Днем Конституції України!

Будьте гідними України!

Ректор                                                           Олена НЕПОЧАТЕНКО