01.02.2017 5552

Вітаємо Олександра Геркіяла з ювілеєм!

Вітаємо Олександра Геркіяла з ювілеєм!
Вітаємо Олександра Геркіяла з ювілеєм!
1 лютого 2017 року 80-річний ювілей святкує професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства Олександр Михайлович Геркіял.

Родом він з села Шевченкового Ульяновського району Кіровоградської області. Після закінчення школи, роботи в колгоспі та служби в армії, життєвий і трудовий шлях Олександра Михайловича тісно пов'язаний з Уманським сільськогосподарським інститутом (нині – Уманський національний університет садівництва). Упродовж 1959 – 1964 рр. він навчався тут на агрономічному факультеті, який закінчив з відзнакою. Глибокі теоретичні знання і набутий виробничий досвід на посаді агронома бурякорадгоспу Ульяновського району та надзвичайно велика старанність і працьовитість стали запорукою успішного навчання в аспірантурі та захисту у 1970 році кандидатської дисертації.

Після цього Олександр Михайлович працював на посадах наукового співробітника, завідувача підготовчим відділенням, старшого викладача, доцента, а з 1992 року – професора кафедри агрохімії і ґрунтознавства. Водночас він був заступником декана, деканом, проректором факультету заочного навчання та керівником інших структурних підрозділів інституту.

У 1995 році професора О.М. Геркіяла було призначено ректором Уманського СГІ. Саме за період його роботи на цій посаді інститут набув четвертого рівня акредитації, статусу академії, розпочав підготовку фахівців з чотирьох нових спеціальностей. Вперше у навчальному закладі було відкрито дві спеціалізовані вчені ради з захисту кандидатських і докторських дисертацій, за позабюджетні кошти газифіковано академмістечко, здано в експлуатацію 80-ти квартирний будинок для викладачів і співробітників, розширені навчальні площі тощо.

З 2002 по 2005 рр. О.М. Геркіял очолював структурний підрозділ університету – Центр навчання та підтримки сільськогосподарських товаровиробників Черкаської області. Центр діяв за угодою з університетом штату Луїзіана (США), надаючи освітню, консультаційну та інформаційну допомогу аграрним підприємствам області.

Працюючи упродовж 1969 – 2015 рр. в університеті, Олександр Михайлович проявив себе як талановитий педагог і науковець, відповідальний керівник і мудрий наставник студентської молоді. Він на високому методичному рівні проводив заняття зі студентами, впроваджував у навчальний процес досвід підготовки фахівців сільського господарства в Німеччині, Польщі, США. Був головою вченої ради інституту та методичної комісії заочного факультету, членом Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків, неодноразово призначався головою державних екзаменаційних комісій інших ВНЗ, здійснював керівництво аспірантами і студентами - дипломниками.

У його творчому доробку понад 150 наукових праць, серед яких підручники, навчальні посібники, довідники, зокрема «Агрохімія» (1991, 1995, 2008), «Землеробство» (1991), «Агрохімічний аналіз ґрунту, рослин і добрив» (2001) та рекомендації для студентів і виробничників.

Серед його вихованців – керівники сільськогосподарських підприємств, районних та обласних управлінь, наукових установ, державні діячі, заслужені працівники сільського господарства, викладачі.

За багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм Олександр Михайлович нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, відзнаками  Мінагрополітики України «Знак пошани», «За доблесну працю», «Відмінник аграрної освіти і науки» І і ІІ ступенів, «Ветеран праці» та Міністерства вищої і середньої освіти СРСР «За відмінні успіхи в роботі», ювілейною медаллю Черкаської ОДА «200 років з Дня народження Т.Г. Шевченка», медаллю Уманського НУС «За заслуги», дипломом загальноукраїнського видавничого центру «Україна аграрна», іншими відомчими відзнаками та нагородами органів місцевої влади.

Ювіляру притаманні висока відповідальність, в першу чергу до себе, працелюбність і принциповість, порядність, скромність і щирість, що є прикладом для наслідування молодому поколінню.

Щиро вітаємо шановного Олександра Михайловича з Днем народження! Зичимо йому міцного здоров’я, активного довголіття, миру, добра і благополуччя.

 З повагою колектив кафедри агрохімії і ґрунтознавства