30.05.2016 5538

Вивчення передового ягідництва

19-20 травня 2016 року викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ Руслан Оляднічук взяв участь у роботі VII Міжнародної науково-практичної конференції «Ягоди України-2016: заморожування і свіжий ринок», що відбулася 19-20 травня у м. Черкаси на базі одного з провідних ягідних господарств регіону – турецько-української фірми «Адана-3». Підприємство спеціалізується на виробництві свіжих ягід та високоякісного посадкового матеріалу найбільш поширених ягідних культур – суниці, лохини, чорниці та ожини.

Біля насаджень суниці
Біля насаджень суниці

Організатор конференції – провідне інформаційно-аналітичне агентство «АПК-Інформ», а генеральний спонсор – агрокомпанія «Сингента». Основними інформ-партнерами заходу стали популярні та науково-виробничі видання України із висвітлення актуальних питань сучасного плодоовочівництва та новинок галузі виробництва пакувальної продукції – журнали «Плантатор», «Технології та інновації», «Садівництво по-українськи», «Фермер України», «Агроеліта», «Упаковка-20», «Світ упаковки» та ін.  

Конференція налічувала понад 100 учасників із провідних виробничих, наукових, аналітичних та юридичних установ України й близького і далекого зарубіжжя (Бельгії, Данії, Італії, Казахстану, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Британії, Польщі, Туреччини, Росії, Швеції та Естонії) і мала на меті представлення останніх досягнень у галузі ягідництва, інформування виробників ягідної продукції, представників переробної галузі та оптово-роздрібної торгівлі про зміни й основні тенденції розвитку ринку свіжих і заморожених ягід у новому сезоні.

У перший день конференції в ході пленарного засідання розглянуто сучасний стан та перспективи ринку органічного ягідництва в Україні та світі, питання сертифікації ягідних виробництв для успішного виходу на зарубіжні ринки (спеціалісти компаній «Органічна Україна», «АПК-Інформ: овочі і фрукти», кооперативу «Київський»), вимоги до українських ягід щодо якості продукції, обробки та упаковки (Бас Трампер, Великобританія). Наведено інформацію та майстер-класи від вітчизняних та зарубіжних експертів щодо організації розсадництва (Олег Босий, Україна), правильного вибору садивного матеріалу (Ерман Ероглу, «Адана-3», Україна), технологій вирощування ягідних культур (Олександр Ярещенко, Україна; Ярек Бень, Польща; Юлія Рябцева, Україна,), захисту ягідників від хвороб та шкідників (Володимир Воєводін, «Сингента», Україна).

Вивчення передового ягідництва
Вивчення передового ягідництва

Особливо пізнавальними були доповіді експертів з питань післязбиральної обробки та заморожування свіжої сировини, де висвітлено тенденції ринку замороженої малини в Україні (Маріанна Вакульчик, «Харвест Трейд», Україна), особливості шокового заморожування (Ян Канія,  «Unidex», Польша; Камілла Хрулова-Нігрен, «OctoFrost AB», Швеція), а також нові технічні рішення для оптичного сортування свіжозамороженої продукції (Роб Борнстайн,  «Concept Engineers BV», Нідерланди; Андрій Шаран, представництво «Бюлер АГ» в Україні; Майкл Нюборг, «Cabinplant A/S», Данія; Роман Пеєв, «Русбана Інжиніринг», Україна), пакувальних матеріалів (Олександр Анісімов, «Вітал Трейд», Україна) і комплексного обладнання галузі (Алла Костенко, Україна). Крім того, було наведено особливості маркетингової політики ягідних культур в Туреччині (Асли Чотала, Туреччина) та можливості збуту ягідної продукції в Україні (Віталій Юрченко, «Аграна Фрут Лука», Україна).

Великий інтерес в учасників конференції викликала практична частина заходу, що відбулася на виробництві господарства «Адана-3» в с. Березняки Черкаського району. Начальник виробництва Ерман Ероглу поділився власним досвідом вирощування суниці садової, лохини та ожини. Акцентував увагу на особливостях сучасних технологій та агротехніці вирощування, продемонстрував насадження ягідних культур на різних технологічних етапах виробництва: вирощування садивного матеріалу, садіння, догляд за товарними насадженнями. Крім того, детально пояснив особливості підготовки площ під нові насадження та застосування техніки для догляду.

Насадження чорниці
Насадження чорниці

Вивчення передового ягідництва
Вивчення передового ягідництва

Руслан Васильович висловлює подяку організаторам за надану можливість взяти участь у конференції. 

 

Руслан Оляднічук, канд. т. н., старший викладач,

Людмила Худік, викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ  

(фото Руслана Оляднічука)