23.11.2015 6310

Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва

18 листопада на кафедрі технології зберігання і переробки плодів та овочів відбувся круглий стіл, присвячений 120-річчю від дня створення лабораторії переробки продукції рослинництва.

Зібрання розпочала доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Анастасія Токар, яка привітала присутніх, коротко згадала історію кафедри, яку вона зараз очолює.  

Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва
Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва

Завідувач музею історії Уманського НУС Оксана Свистун провела захоплюючий екскурс в історію лабораторії, діяльність якої розпочалась 1859 року, коли царським указом в Умані, в Царициному саду, було створено Головне училище садівництва. Саме з цього часу відкрилась нова сторінка в історії садівничої школи, яка отримала назву «Уманська школа садівництва», де було підготовлено цілу когорту відомих вітчизняних фахівців, як для практичного заняття садівництвом, так і з технологічної переробки плодоовочевої продукції. 

Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва
Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва

Продовжила цікаву подорож віхами історії провідний бібліотекар Наукової бібліотеки Наталія Михайлова, яка заглибила присутніх в історію та представила нові, раніше невідомі факти з особливостей переробки плодів та овочів. 

Також слово було надано корифеям науки, котрі в свій час творили історію кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, а тому і безпосередньо лабораторії – Влодимиру Найченку, Володимиру Заморському, Григорію Гайдаю.  

Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва
Віхи історії: 120-річчя лабораторії переробки продукції рослинництва

Захід виявився не лише пізнавальним, захоплюючим та змістовним, а й дав багато історичної, практичної інформації для присутніх молодих науковців, науково-педагогічних працівників і, особливо, студентів. Сподіваємось, що подібні зібрання на кафедрі стануть традиційними, а теми для обговорення – ще більш захоплюючими та цікавими.

 

Катерина Калайда, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів