Виховання навиків з оцінки якості виноробної продукції
01 листопада 2012 року в Уманському національному університеті садівництва у лабораторії кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів відбулася "Дегустація вин" під керівництвом завідувача кафедри плодівництва та виноградарства, доктора сільськогосподарських наук, професора Мельника О.В. та завідувача кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, доктора сільськогосподарських наук, професора Токар А.Ю.
Учасниками дегустаційної комісії стали студенти 61 спс групи факультету лісового і садово-паркового господарства. Професор Токар Анастасія Юхимівна розповіла студентам, як правильно дегустувати вина, охарактеризувала дегустаційну шкалу оцінювання, запропонувала заповнити анкету учасника дегустації, а в результаті підвести підсумки. Дегустаційна оцінка за десятибальною шкалою включала: прозорість, забарвлення, смак, аромат, букет вина, загальна типовість.
Допомагала у проведенні дегустації викладач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Щербак Мар’яна Анатоліївна, яка працює над кандидатською дисертацією у цьому напрямку і презентувала вино власної розробки "Полянське", яке виготовляється лише з двох сортів яблук Айдаред та Спартан.
Вина виготовляють в лабораторії кафедри, заготовляючи плоди і ягоди, вирощені в навчально-науково-виробничому комплексі нашого університету. До складу вин, що дегустувались, входили такі плоди та ягоди: яблука, груші, сливи, вишні, малина, суниця, аґрус, ожина, виноград.
Дегустацію проводили восьми видів плодово-ягідних вин, виготовлених з сировини 2010 і 2011 років урожаю: Аґрусове, Піно Грі, Уманське, Софіївські зорі, Полянське, Мікадо, Мускатний аромат, Дивосад.
Для порівняння на дегустацію були представлені біле виноградне вино "Піно Грі", 2006 року врожаю, та червоне "Мікадо".
За заключенням учасників дегустації, представлені зразки плодово-ягідних вин, розроблених в університеті, є достатньо конкурентоспроможними.