21.04.2014 5353

Закордонне стажування садівників УНУС: кафедра садівництва Варшавського природничого університету

22-27 березня 2014 р. кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва було організовано навчально-наукове стажування з виїздом у кращі садівничі господарства України й Польщі і на Міжнародну наукову конференцію в місті Скерневіце поблизу Варшави (докладніше про конференцію). Відбулося воно за підтримки Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини і польських фірм «Agrofresh» та «Stryjno Sad» 

Серед учасників поїздки в Польщу – члени міжкафедральної проблемно–пошукової науково–дослідної групи – викладачі Юлія Жмуденко і Віталій Пиркало з кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів та викладач Ольга Дрозд з кафедри технології зберігання і переробки зерна, а також аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Людмила Худік, Любомир Вихватнюк і Леонід Ременюк. Міжкафедральну науково–дослідну групу «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену» в університеті створено в листопаді минулого року в рамках наукової школи «Біологія та технології вирощування плодових культур» з викладачів, аспірантів і студентів кафедр плодівництва та виноградарства, технології зберігання і переробки плодів та овочів і кафедри технології зберігання та переробки зерна.

Згідно із запропонованою програмою, поїздка включала ознайомлення з логістичним центром і холодильниками з регульованим газовим середовищем у кооперативі поблизу Варшави (докладніше про це у повідомленні «Закордонне стажування садівників УНУС: польський логістичний центр «ROJA»), а також з навчальною і науковою базою кафедри садівництва провідного польського аграрного освітнього закладу – Варшавського природничого університету.

Майже двохсотрічний Варшавський природничий університет – найстарший у Польщі і четвертий такого напрямку університет у Західній Європі – зберіг також свою колишню назву «Вища сільськогосподарська школа». Збудовані в сучасному модерному стилі навчальні корпуси і студентські гуртожитки університетського містечка розташовані в мальовничому передмісті Варшави – Урсинів.

Модерні навчальні корпуси університетського містечка Варшавського природничого університету
Модерні навчальні корпуси університетського містечка Варшавського природничого університету

Утворена в 1921 р. у м. Скерневіце кафедра садівництва в 1957 р. була перенесена до Варшави. Штат нинішньої кафедри садівництва, яку очолює доктор хабілітат, професор Казимір Томала, налічує дев’ять викладачів з науковими ступенями, з них три професори, п’ять наукових співробітників і лаборантів та п’ять аспірантів.

Перед корпусом факультету плодоовочівництва і ландшафтної архітектури нас зустрів завідувач кафедри садівництва професор Казимір Томала (третій зліва)
Перед корпусом факультету плодоовочівництва і ландшафтної архітектури нас зустрів завідувач кафедри садівництва професор Казимір Томала (третій зліва)

Кафедра викладає спеціальні дисципліни: «Розсадництво», «Плодівництво», «Механізація садівництва», «Регулювання росту і плодоношення плодових рослин», «Агротехніка саду, ягідника та виноградника», «Організація і проектування садівничого господарства», «Ягідництво», «Виноградарство», «Спеціальне садівництво» (помологія, екологічне садівництво), «Зберігання продукції плодоовочівництва» та інші.

Квіти старшому лаборанту (секретарю) кафедри пані Дзюбан вручила Ольга Дрозд (крайня справа), яка два роки тому пройшла тут короткочасне наукове стажування
Квіти старшому лаборанту (секретарю) кафедри пані Дзюбан вручила Ольга Дрозд (крайня справа), яка два роки тому пройшла тут короткочасне наукове стажування

Для магістрів викладається «Дослідна справа у садівництві», «Селекція плодових і ягідних рослин», «Мінеральне живлення плодових і ягідних рослин», «Основи дотримання сортової чистоти садивного матеріалу», «Фізіологічні основи росту і розвитку насіння і плодових рослин», «Біотехнологічні методи в селекції», «Плодові рослини світу», «Мало поширені плодові рослини», «Європейське садівництво і зберігання плодів» та «Регульоване виробництво плодів і ягід (у закритому ґрунті)». Окремо ведеться цикл семінарів з написання дипломних робіт.

Серед основних напрямів досліджень, що є також темами аспірантських і магістерських дисертацій, – селекція стійких до хвороб сортів яблуні для органічних садів і сортів груші до бактеріального опіку, господарсько-біологічна оцінка сортів плодових і ягідних культур (у т.ч. азійської груші); оцінка підщеп для яблуні і груші, способи вирощування садивного матеріалу; оцінка конструкцій плодового саду, розробка альтернативних гербіцидному пару способів утримання ґрунту, способів удобрення і зрошення; хімічне прорідження зав’язі яблуні і сливи; визначення оптимальних строків збору врожаю, його післязбиральної обробки інгібітором етилену (1-метилциклопропен) та розробка сучасних способів зберігання яблук, груш, сливи, черешні, голубіки й актинідії, зокрема в регульованому газовому середовищі (РГС) з ультранизьким вмістом кисню і динамічному РГС, товарна й органолептична оцінка продукції та інші.

Обладнана сучасними приладами лабораторія для науково-дослідної роботи
Обладнана сучасними приладами лабораторія для науково-дослідної роботи

Аспіранти кафедри зобов’язані захистити дисертацію упродовж п’яти років після закінчення навчання в аспірантурі, в іншому разі кафедра отримує негативну оцінку і обмеження набору аспірантів і студентів. Мінімальна стипендія аспіранта еквівалентна близько 4500 грн і може бути удвічі вища за активне виконання науково-дослідної роботи і написання наукових статей.

Навчальні заняття проводять в обладнаних сучасною технікою аудиторіях та лабораторіях.

Навчально-наукова станція садівництва має плодовий сад і ягідники площею близько 35 га в околицях Варшави з інтенсивними насадженнями яблуні, груші, черешні, вишні, актинідії і голубіки з краплинним зрошенням, надкроновим дощуванням (для захисту від заморозку) і протиградовою сіткою. Вирощену продукцію зберігають в найсучаснішому експериментальному холодильнику з регульованим газовим середовищем, а виручені від її реалізації кошти поповнюють кафедральний бюджет.

Сортування плодів забезпечує голландська автоматизована лінія «PERFECT» з укладанням продукції на кількох пакувальних столах.

Кафедра веде масштабні дослідження зі зберігання садової продукції в регульованому газовому середовищі, для чого використовують малооб’ємні контейнери місткістю по 180 кг продукції, де створюють газове середовище з різним співвідношенням вуглекислого газу і кисню. Випробовують також динамічні режими РГС на засаді моніторингу флуоресценції хлорофілу. Промислові ж партії плодів зберігають у 10-тонних  камерах з регульованим газовим середовищем.

Тижневу експозицію плодів після зберігання («shelf life») за температури 180С і вологості повітря 85% здійснюють на кафедрі в спеціальному боксі.

Зразки яблук підготовлено для визначення етилену
Зразки яблук підготовлено для визначення етилену

У плодах досліджують вміст етилену в насіннєвій камері (газохроматографічно) і рівень індукованого плодами етилену (аналізатором ICA-56), щільність м’якуша комп’ютеризованим пенетрометром, а також вміст сухих розчинних речовин і титрованих кислот, виконують товарну і дегустаційну оцінку продукції після зберігання.

Визначення щільності яблук на комп’ютеризованому пенетрометрі «Instron»
Визначення щільності яблук на комп’ютеризованому пенетрометрі «Instron»

Учасники виїзного семінару щиро вдячні професору Казиміру Томала за ознайомлення з провідною в Польщі кафедрою садівництва Варшавського природничого університету, польським фірмам «Agrofresh» і «Stryjno Sad» й Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини за сприяння в здійсненні, а керівництву Уманського НУС – за надання можливості взяти участь в закордонній поїздці. 

Ольга Дрозд, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна,

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства