25.04.2014 5282

Закордонне стажування садівників УНУС: наукова база зі зберігання польського Інституту плодоовочівництва

За підтримки Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини і польських фірм «Agrofresh» та «Stryjno Sad» кафедрою плодівництва і виноградарства наприкінці березня цього року було організовано навчально-наукове стажування з виїздом у кращі садівничі господарства України й Польщі і на Міжнародну наукову конференцію в місті Скерневіце поблизу Варшави.  

Практична частина програми включала ознайомлення з логістичним центром і холодильниками з регульованим газовим середовищем у кооперативі поблизу Варшави, а також з експериментальною базою провідної польської садівничої наукової установи – Інституту плодоовочівництва. Експериментальний холодильник розташований на території Інституту неподалік від центру міста Скерневіце, що в околицях Варшави.

Інститут плодоовочівництва – це підпорядкована польському Міністерству сільського господарства державна науково-дослідна установа, – створений на початку 2011 р. у результаті злиття двох дослідницьких центрів – заснованого в 1951 р. Інституту садівництва і квітникарства та Інституту овочівництва (1964 р. заснування). В Інституті працює близько півтисячі співробітників, з яких 38 професорів, 75 докторів (кандидатів) наук і 53 наукових співробітники.

Учасники поїздки перед експериментальним холодильником польського Інституту плодоовочівництва
Учасники поїздки перед експериментальним холодильником польського Інституту плодоовочівництва

Сфера досліджень включає фундаментальні розробки з фізіології, біохімії, молекулярної біології та біотехнології, селекцію сортів і розробку генетичних маркерів, удосконалення агротехніки вирощування, способів і режимів зберігання, безпечності продуктів переробки, а також агроінженерії та економіки виробництва плодів, овочів і квітів. Інститут бере участь у державних і грантових дослідницьких програмах, що стосуються збереження генофонду, інтегрованого й органічного виробництва плодів та овочів і їх зберігання тощо. Крім наукових досліджень, сертифіковані лабораторії Інституту на комерційних засадах аналізують продукти харчування на наявність пестицидів, важких металів, нітратів, нітритів та мікотоксинів (близько половини усіх подібних аналізів у Польщі).

На партнерських засадах розбудовується європейська програма «ERA» (Європейський науковий простір) і дослідницька мережа «EUFRIN», спільно з трьома польськими університетами, двома чеськими науковими закладами та комерційними структурами координується діяльність центру сучасних технологій «AgroTech». Щороку Інститут присвоює науковий ступінь доктора хабілітат (доктор наук) двом науковцям, п’ятьом – ступінь доктора (кандидата) наук, а також видає посвідчення більш ніж 700 слухачам курсів післядипломної освіти.

Дослідження зі зберігання плодів і ягід здійснюються під керівництвом доктора Кшиштофа Рутковського, який двічі виступав з доповідями на міжнародному семінарі «Високоінтенсивні технології – в садівництво» в Уманському НУС. Наукові співробітники уточнюють оптимальні строки збору врожаю, здійснюють його післязбиральну обробку інгібітором етилену (1-метилциклопропен) та розробляють режими зберігання плодів і ягід у регульованому газовому середовищі (РГС) з ультранизьким вмістом кисню, режими так званого динамічного РГС на засаді моніторингу флуоресценції хлорофілу, виконують інші дослідження.

Особливе зацікавлення контейнерами для зберігання в РГС...
Особливе зацікавлення контейнерами для зберігання в РГС...
... та обладнанням для фізико-хімічних аналізів продукції
... та обладнанням для фізико-хімічних аналізів продукції

Експериментальна база відділу зберігання і переробки включає камери заморожування та дослідний холодильник з кількома десятками малооб’ємних герметичних контейнерів на 150 кг продукції з РГС з різним співвідношенням вуглекислого газу і кисню та можливістю зберігання продукції в умовах пониженого тиску. Контейнери розміщено в трьох окремих холодильних камерах з різною температурою зберігання. Комп’ютеризований контроль за складом газового середовища здійснюється системою «Oxystat» англійського виробництва.

Демонстрація системи OXYSTAT з регулювання складу газового середовища
Демонстрація системи OXYSTAT з регулювання складу газового середовища

Досліди зі зберігання плодів у модифікованому газовому середовищі ведуть в контейнерах з селективними мембранами французької фірми «Mat Tiempo». Заморожені продукти зберігають за температури -250С і навіть -800С.

Тижневу експозицію плодів після зберігання («shelf life») за температури 180С і вологості повітря 85% здійснюють у спеціальному приміщенні.

Серед учасників поїздки в Польщу – члени міжкафедральної проблемно-пошукової науково-дослідної групи – викладачі Юлія Жмуденко і Віталій Пиркало з кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, викладач Ольга Дрозд з кафедри технології зберігання і переробки зерна, аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Людмила Худік, Любомир Вихватнюк і Леонід Ременюк. Міжкафедральну науково-дослідну групу «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену» в Уманському НУС створено в листопаді минулого року в рамках наукової школи «Біологія та технології вирощування плодових культур» з викладачів, аспірантів і студентів кафедр плодівництва та виноградарства, технології зберігання і переробки плодів та овочів і кафедри технології зберігання та переробки зерна.

Учасники виїзного семінару щиро вдячні доктору Кшиштофу Рутковському за можливість ознайомитися з експериментальною базою відділу зберігання і переробки Інституту плодоовочівництва, польським фірмам «Agrofresh» і «Stryjno Sad» та Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини за сприяння в здійсненні закордонної поїздки, а керівництву Уманського НУС – за надання можливості взяти в ній участь.

Любомир Вихватнюк, аспірант,

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства