Захоплююча подорож студентів Уманського НУС на виробництво
З 13 по 16 червня студенти та викладачі Уманського НУС за підтримки Благодійного Фонду Бориса Колеснікова отримали чудову можливість відвідати передові підприємства харчової промисловості Донецької області.
Одразу по прибутті до місця дислокації, в містечко Костянтинівка, Донецької області студенти підкріпившись вирушили на зустріч новим враженням. Першим, що відвідали подорожуючі, це був величезний комплекс «АПК-Інвест». Компанія була створена у 2006 році, та за цей відносно невеликий проміжок часу набрала дійсно величезних обертів. У рамках вертикально інтегрованої структури ключовими напрямками бізнесу є насінництво, рослинництво, виробництво комбікормів, елеваторні послуги, тваринництво, м'ясопереробка, рітейл (мережа «М'ясна весна»).
Екскурсія розпочалася з відвідування комбікормового заводу підприємства. Всіх привітно зустрів директор заводу Євген Михайлович Зима, який із задоволенням провів екскурсію для гостей та познайомив з принципами та особливостями роботи. Студенти та викладачі побачили виробничі ємності для зберігання і переробки зернових, дізналися про те, які культури вирощуються для годівлі тварин, з чого виробляється комбікорм. Познайомилися з технологією сушіння, очищення і зберігання зерна.
Крім того, студенти мали змогу познайомитися з роботою лабораторії, яка здійснює контроль під час надходження сировини та зберігання. Експертиза зернових проводиться на сучасному високоточному обладнанні. Результати лабораторних досліджень стають відомі протягом декількох хвилин. Продумана організація процесу дозволяє скоротити до однієї години час від прибуття машини на елеватор до вивантаження сировини.
Зазначимо, що всі ці підприємства знаходяться поблизу один одного, що дозволяє швидко та без перешкод постачати сировину з однієї частини комплексу до іншої. Тож делегація студентів та викладачів Уманського НУС продовжила подорож на «АПК-Інвест» та відвідала м'ясокомбінат. Директор комбінату Іван Петрович Башкір ознайомив екскурсантів із принципами роботи, ринками збуту та технологіями виробництва м'яса, ковбас та інших субпродуктів. Розповів про те, що сьогодні підприємство є єдиним в Україні, яке виробляє ковбасні вироби тільки з своєї охолодженої сировини. І щоб не бути голослівним з приводу якості продукції Іван Петрович запросив усіх бажаючих на дегустацію продукції, що виготовляють на комбінаті. Широкий асортимент продукції, що відкрився перед студентами не залишив байдужим нікого. На згадку про екскурсію всім присутнім керівництво м’ясокомбінату подарувало подарункові набори.
З масою позитивних емоцій та вражень втомлені, але щасливі студенти повернулися до готелю, аби відпочити та набратися сил, для того, щоб вже наступного дня знову вирушити на зустріч, новим знайомствам, знанням та пригодам.
Другий день представники Уманського НУС розпочали із екскурсії на ПрАТ «Артвайнері». Цікавим відкриттям було те, що завод знаходиться на глибині 72 метри, на території старої шахти, де з 1950 року в штольнях виготовляють та зберігають ігристий напій. Під час екскурсії студенти та викладачі мали унікальну можливість долучитися до тонкощів створення «вина королів» та познайомитися з класичною технологією шампанізації. Екскурсійний маршрут включав в себе відвідування цеху виноматеріалів – створення фундаменту для приготування ігристого вина – відділення ассамбляжу та купажу, штабеля пляшок на багаторічній витримці, ознайомлення з роботою майстрів-ремюерів. По завершенні екскурсії на нас чекала дегустація ігристого вина. ПрАТ «Артвайнері» подарував всім незабутні враження та нові знання із виробництва та вживання шампанських вин.
Останньою локацією, яка була запланована стала кондитерська фабрика «ВО «КОНТІ», де студентів познайомили із процесом виробництва відомих брендів кондитерської промисловості: десертів з різними смаковими наповнювачами «Бонжур», вафельних цукерок «Джек» та печива-сендвіч «Супер-Контік». І вже по гарній традиції керівництво фабрики подарувало гостям солодкі подарунки.
За цих декілька днів всі учасники екскурсії поринули у захопливий світ виготовлення, створення та реалізації продукції, яку ми вживаємо в повсякденному житті. Кожен з присутніх отримав неоціненний досвід, познайомилися з провідними фахівцями країни, кожен зрозумів, що перед ним відкриті величезні перспективи на теренах батьківщини.
Щиро дякуємо Благодійного Фонду Бориса Колеснікова за можливість відвідати першокласні підприємства України. Такі подорожі не лише дають змогу отримати нові знання, а й мотивують молодь до вдосконалення своїх знань з обраної професії.
Ще раз дякуємо всім організаторам поїздки, сподіваємося на подальшу співпрацю і віримо, що вона в найближчому майбутньому принесе свої корисні плоди!
Ірина Слободяник, секретар ради студентського самоврядування