24.11.2014 5864

Збагачення досвіду під час практики з обрізування винограду в Уманському НУС

В Уманській садівничій школі завжди приділялася належна увага теоретичному і особливо практичному навчанню студентів. Й дотепер, упродовж 170 років, університет садівництва залишається вірний своїм гарним традиціям, про що свідчить попит на його випускників.

Ось і цьогоріч під час вивчення курсу "Виноградарство і ампелографія" студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин мали змогу оволодіти практичними навичками обрізування кущів винограду, підготовки й укривання їх на зиму.

Студенти 31-п і 32-п груп під час обрізування кущів на винограднику ННВВ Уманського НУС
Студенти 31-п і 32-п груп під час обрізування кущів на винограднику ННВВ Уманського НУС

Перший етап підготовки до вкривання кущів на зиму полягав у попередньому їх обрізуванні. Виконуючи цей важливий для укривної зони виноградарства захід студенти 31-п і 32-п вдало поєднати здобуті під час теоретичного вивчення дисципліни знання з творчим індивідуальним підходом. Адже далеко не завжди в кінці періоду вегетації на винограднику можна віднайти ідеальні форми кущів на кшталт таких як на плакатах, у посібниках і підручниках.

Особливостям попереднього обрізування винограду навчає доцент Віталій Манзій
Особливостям попереднього обрізування винограду навчає доцент Віталій Манзій

Вже після перших настанов щодо нюансів обрізування студенти показали гарні результати, що значно активізувало їхню діяльність і впевненість у собі. А найбільш справні практиканти спромоглися ще й підтримати колег корисною порадою і справою.

Перші самостійні кроки з обрізування кущів винограду
Перші самостійні кроки з обрізування кущів винограду

Наступним по обрізуванню стало нагинання залишених лоз якомога ближче до поверхні ґрунту і зв'язування їх між собою, щоб утворився так званий суцільний "рукав".

Нагинання і зв'язування лози "в рукав" перед укриванням кущів на зиму
Нагинання і зв'язування лози "в рукав" перед укриванням кущів на зиму

Запорукою успішної перезимівлі винограду в зоні ризикованого ведення цієї культури є вкривання кущів до настання стійких морозів. Під керівництвом завідувача відділення плодівництва ННВВ Галини Гавінської свою вправність з укривання кущів соломою продемонстрували студенти старших курсів – 42-п і 61-пм груп.

Студенти 42-п групи під час укривання кущів соломою
Студенти 42-п групи під час укривання кущів соломою

Тож закріплюючи набуті знання на практиці, опановуючи нові елементи технології й організації виробничих процесів під час вирощування винограду, майбутні фахівці – випускники університету садівництва збагатять власний досвід і успішно скористаються ним у професійній діяльності.

Віталій Манзій, доцент кафедри плодівництва і виноградарства

(фото автора)