Збагачення досвіду під час практики з обрізування винограду в Уманському НУС
В Уманській садівничій школі завжди приділялася належна увага теоретичному і особливо практичному навчанню студентів. Й дотепер, упродовж 170 років, університет садівництва залишається вірний своїм гарним традиціям, про що свідчить попит на його випускників.
Ось і цьогоріч під час вивчення курсу "Виноградарство і ампелографія" студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин мали змогу оволодіти практичними навичками обрізування кущів винограду, підготовки й укривання їх на зиму.
Перший етап підготовки до вкривання кущів на зиму полягав у попередньому їх обрізуванні. Виконуючи цей важливий для укривної зони виноградарства захід студенти 31-п і 32-п вдало поєднати здобуті під час теоретичного вивчення дисципліни знання з творчим індивідуальним підходом. Адже далеко не завжди в кінці періоду вегетації на винограднику можна віднайти ідеальні форми кущів на кшталт таких як на плакатах, у посібниках і підручниках.
Вже після перших настанов щодо нюансів обрізування студенти показали гарні результати, що значно активізувало їхню діяльність і впевненість у собі. А найбільш справні практиканти спромоглися ще й підтримати колег корисною порадою і справою.
Наступним по обрізуванню стало нагинання залишених лоз якомога ближче до поверхні ґрунту і зв'язування їх між собою, щоб утворився так званий суцільний "рукав".
Запорукою успішної перезимівлі винограду в зоні ризикованого ведення цієї культури є вкривання кущів до настання стійких морозів. Під керівництвом завідувача відділення плодівництва ННВВ Галини Гавінської свою вправність з укривання кущів соломою продемонстрували студенти старших курсів – 42-п і 61-пм груп.
Тож закріплюючи набуті знання на практиці, опановуючи нові елементи технології й організації виробничих процесів під час вирощування винограду, майбутні фахівці – випускники університету садівництва збагатять власний досвід і успішно скористаються ним у професійній діяльності.