24.09.2014 9298

Здоров’я молоді - здоров’я нації

 «Здоров’я — не все, але все без здоров’я ніщо»
Сократ

В Науковій бібліотеці Уманського НУС проведено виховний захід зі студентами  11-м  групи  на тему: «Здоров’я молоді - здоров’я нації»   з метою пропаганди ведення здорового способу життя.

Україна стоїть сьогодні перед рядом проблем у всіх сферах життя, але найбільш актуальними є проблеми пов’язані з охороною здоров’я та збереженням людського життя.

Основними причинами високої смертності населення в Україні є неінфекційні захворювання – серцево-судинні, судинно-мозкові захворювання, онкологія, а також травматизм, котрі складають 94% в структурі смертності. Основні фактори, що сприяють цим захворюванням,: тютюнокуріння – 110 тис. смертей щорічно та надмірне вживання алкоголю – 40 тис. смертей щорічно.

Сьогодні особливо гостро стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що здоров’я — найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою.

Дуже загрозливим для нашої країни є погіршення стану здоров’я молодих людей. Зокрема, показниками цього погіршення є: рівень захворюваності на СНІД, кількість молоді, яка курить, вживає алкоголь та наркотики.

На сьогодні в Україні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, налічується близько 290 тисяч ін’єкційних наркоманів. До того ж наркозалежні громадяни дедалі молодшають – вік, у якому починають вживати наркотичне зілля, становить тепер 13–15 років.

Здоров’я молоді - здоров’я нації
Здоров’я молоді - здоров’я нації

Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, курити чи не курити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте, правильний вибір може зробити тільки той, хто здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.

Поки ти молодий і в тебе здорове тіло то, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття».

Не знищуй  своє майбутнє!

Ірина Козлова, Лідія Кецкало,

бібліотекарі Наукової бібліотеки