06.04.2015 8647

Здоров'я – найдорожчий скарб

«Життя не в тому, щоб жити, а в тім, щоб бути здоровим»

Марціал, І ст. н. е.

 

7 квітня, починаючи з 1948 року, уся планета відзначає Всесвітній день здоров’я. Саме тоді була створена  Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization), членами якої поступово ставали різні країни світу. Нині організація об’єднала двісті країн, які зробили свій вибір на користь здоров’я людей. І в цьому переліку Україна була однією із перших. А загалом ця святкова дата покликана допомогти людям оцінити, як багато в житті людини значить здоров'я. І саме цій даті була присвячена виховна година на тему: «Здоров'я – найдорожчий скарб», яку провели працівники Наукової бібліотеки для студентів 22-е групи (куратор Пархоменко Л.А.).

Здоров'я – найдорожчий скарб
Здоров'я – найдорожчий скарб

У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм, залишаючися бадьорими на довгі роки.

Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи, або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов'язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобрити їх дарами і жертвами. Серед своїх богів давні греки з особливою шаною ставилися до бога лікування Асклепія та його доньок — Гігієї та Панацеї. Перша вміла запобігати захворюванням (звідси назва галузі медицини — гігієна), а друга лікувала та зцілювала людей (звідси вислів: «Панацея від усіх бід»). Бог дарує нам здоров'я і його потрібно належним чином підтримувати, зміцнювати, тренувати. Навіть сучасні лікарі стверджують: здоров'я людини на 10 % залежить від спадковості, на 5 % — від медицини, решта 85 % — у руках самої людини.

Отже, наше здоров'я залежить від наших звичок, від наших зусиль щодо його зміцнення.

Слово «здоров'я» вживають у двох поняттях:

1. Нормальна життєдіяльність організму (стан здоров'я, берегти, зміцнювати).

2. Той чи інший стан організму (міцний, слабкий, хворобливий).

Слід наголосити, що від стану здоров'я передусім залежить успішність, працездатність, настрій, вміння бути зосередженим, врівноваженим, а при нагоді – веселим, життєрадісним, товариським.

На жаль, люди не до кінця усвідомлюють, що лікарі лише допомагають позбутися хвороб, але повернути здоров'я не в змозі. Великий мислитель Гіппократ стверджував: «Людина носить у собі лікаря». Ось чому, вибираючи той чи інший спосіб життя, людина певною мірою сама визначає свій життєвий термін. Здоровий спосіб життя – це не така вже й обтяжлива справа. Навпаки: коли він вже сформований, звичний, то приносить надзвичайно велике фізичне і моральне задоволення.

Здоров'я – це щастя; благо, дароване людині Богом. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. На жаль, досить часто ми бездумно розтринькуємо цей дарунок, забуваючи, що дуже легко втратити здоров'я, а повернути інколи неможливо.

Здоров'я – найдорожчий скарб
Здоров'я – найдорожчий скарб

Бажаємо всім здоров’я !!!

Ірина Козлова, Лідія Кецкало,

бібліотекарі Наукової бібліотеки