11 березня — початок Масниці або Колодія
Цього тижня спільнота Уманського національного університету ласує варениками з сиром, щедро засмаченими вершковим маслом та сметаною. Адже саме ця страва, за дослідженнями українського етнографа та фольклориста Олекси Воропая, є традиційною стравою на Масницю.
За тиждень до початку Великого посту українці відзначають Масницю або Колодія. Термін «колодій» увійшов до писемних джерел більш як 400 років тому. І в українській традиції Колодій — це радше жіноче свято, адже цього тижня українки були головними в родинах, а також збирались жіночим гуртом у когось дома чи в шинку та святкували, й на кожен день тижня мали свої традиції. Це були веселі святкування, сповнені жартів та давніх вірувань. До речі, цього тижня неодруженим хлопцям і чоловікам жінки прив’язували колодку — щоб не зволікав і неодмінно якнайшвидше одружився.
А оскільки сиропусний тиждень передував Великому посту, то українці не обмежували себе в їжі (щоправда, страви були переважно на основі молочних продуктів, без м’яса) й головною обрядовою стравою були вареники, переважно з сиром й обов’язково заправлені маслом. Етнографи зазначають, що й налисники теж готували, з сирною начинкою, однак значно рідше. Магія вареника оспівана в народних піснях та приказках: «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть!». А фахівці кафедри харчових технологій Уманського національного університету садівництва розкриють секрети приготування вареників всім охочим. https://ft.udau.edu.ua/ua/pro-kafedru/prioritetni-napryami-roboti-kafedri.html
Масниця починалася в понеділок і закінчувалася в неділю, вважається, свято наближає до тепла, сонця та світла. Тож, останній день Масниці також був особливим — українці в Прощену неділю тричі просили прощення у рідних, друзів, сусідів.
Шановна університетська спільното, прийміть з вдячністю Колодія. Впустіть у серця весну з миром, любов’ю та пробудженням. Багато вам масла, аби масненько-гладенько по життю йшлося, а з затишним вареничком, найкраще збулося!