13.11.2022 638

13 листопада - День виноградаря і винороба

13 листопада - День виноградаря і винороба
13 листопада - День виноградаря і винороба

Важливість і життєдайність впливу природи на людський організм доведена науковцями. А от правильно вирощувати, зберігати та переробляти дари природи вміє не кожен. Колективу Уманського національного університету садівництва поталанило, але серед когорти колег маємо щоденну можливість дізнатися про технології вирощування різноманітних культур, про інноваційні методи захисту їх від шкідників і хвороб, про зберігання та первинну переробку таких важливих для здорового способу життя плодів і овочів,  а ще – винограду, адже університет вже майже два століття випускає фахівців - виноградарів.

Дружній працьовитий колектив Спеціальності «Садівництво та виноградарство» нині святкує професійне свято, і вважає своєю святковою місією інформувати рідний колектив про привабливі сторони вживання цінної ягоди у щоденний раціон. Зміцнення кровоносних судин, підтримка рівня гемоглобіну в крові, захист організму від вільних радикалів, регулювання роботи щитовидної залози – ці всі переваги внесе у людське життя не пігулка, а виноград. Синій, червоний, чорний – всі вони містять у собі більше біофлавоноїдів, ніж в світлих сортах. А ще виноград має протизапальні та муколітичні (розріджують мокротиння) властивості. Тож регулярне його споживання покращує показники крові, є джерелом незамінних мікроелементів (кремній, залізо, фосфор, цинк, кальцій) і вітамінів (групи В, С, Р і РР). Існує навіть система лікування виноградом – ампелотерапія, та про це вже можна дізнатися під час індивідуальної консультації в наших університетських колег.

Уманський НУС пишається спеціалістами зі знанням повного процесу виробництва, зберігання та переробки виноградної продукції. Ви є гордістю університету та послідовниками кращих традицій українського виноградарства. Хай мирним буде небо над головою та міцним здоров’я, перемог на ниві праці та найкращих врожаїв!

Пресцентр Уманського НУС