19.10.2015 4267

Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму

На даний час існує декілька видів сільського зеленого туризму. Новим та перспективним є апітуризм, який передбачає проживання в агрооселі або безпосередньо на пасіці бджоляра, дегустацію, споживання продуктів бджільництва (мед, віск, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута, бджолиний підмор, перга, забрус). Туристи також мають можливість ознайомитись з технологією виробництва цих продуктів, спостерігати за життям бджолиної сім’ї і водночас провести апитерапевтичні заходи.

З метою ознайомлення з особливостями та перспективами апітуризму в Україні делегація кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва відвідала кафедри аграрного консалтингу та сервісу, конярства та бджільництва Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму
Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму

Олена Локутова, старший викладач кафедри аграрного консалтингу та сервісу Національного університету біоресурсів та природокористування України, експерт-дорадник з питань визначення якості продуктів бджільництва провела екскурсію на навчально-дослідну пасіку, розповіла про особливості апітуризму та його переваги, новації у світовому бджільництві, торкнулася питань і проблем світового ринку меду, а також відповіла на численні запитання.

Створена на пасіці атмосфера, це є природний оазис з позитивною енергетикою, для відпочинку та оздоровлення. Проте набагато більший ефект отримує людина при використанні вулика (декількох скріплених вуликів) у вигляді ліжка з надставкою. Лежачи на потолочинах вулика-ліжка над бджолами в надставці, людина отримує тепло бджіл, вдихає цілюще вуликове повітря та отримує лікувальний ефект від біополя бджіл. Можливість з середини весни до середини осені проводити відпочинок, зелений туризм та оздоровлення на вуликах з бджолами та вживання свіжих продуктів бджільництва допомагає зміцнити здоров’я.

Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму
Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму
Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму
Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму

(апі-хатинка)

Цікаво було дізнатися про те, що в Закарпатті виник і вже став відомим перший в Україні дегустаційний зал меду у місті Мукачево а також функціонує Медовий туристичний маршрут Ужгород-Мукачево-Хуст-Вучкове. Туристи є дуже вигідними покупцями, адже вони приїжджають самі і купують продукцію прямо на пасіці, що суттєво знижує її собівартість. Водночас споживач може бути впевненим у якості продукту. Це є зручним як для бджолярів так і для туристів.

Апітуризм це ознайомлення з культурою бджільництва, можливість куштувати та купувати мед та бджолопродукти прямо на місці виробництва, а також лікувальний туризм. Крім того, він є сталим видом туризму, що не виснажує ресурси, а сприяє їх збагаченню. Його розвиток сприяє соціально-економічному відродженню сільської місцевості, забезпечує диверсифікацію сільськогосподарського виробництва, підвищує рентабельність бджолярської справи та створює нові робочі місця.

Також у ході зустрічі були обговорені перспективи співпраці у галузі апітуризму. Сторони домовилися про подальші зустрічі з метою розширення співробітництва у галузі сільського зеленого туризму, зокрема апітуризму. 

Людмила Транченко та колектив кафедри туризму

та готельно-ресторанної справи