Апітуризм - перспективний напрямок сільського зеленого туризму
На даний час існує декілька видів сільського зеленого туризму. Новим та перспективним є апітуризм, який передбачає проживання в агрооселі або безпосередньо на пасіці бджоляра, дегустацію, споживання продуктів бджільництва (мед, віск, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута, бджолиний підмор, перга, забрус). Туристи також мають можливість ознайомитись з технологією виробництва цих продуктів, спостерігати за життям бджолиної сім’ї і водночас провести апитерапевтичні заходи.
З метою ознайомлення з особливостями та перспективами апітуризму в Україні делегація кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва відвідала кафедри аграрного консалтингу та сервісу, конярства та бджільництва Національного університету біоресурсів та природокористування України.
Олена Локутова, старший викладач кафедри аграрного консалтингу та сервісу Національного університету біоресурсів та природокористування України, експерт-дорадник з питань визначення якості продуктів бджільництва провела екскурсію на навчально-дослідну пасіку, розповіла про особливості апітуризму та його переваги, новації у світовому бджільництві, торкнулася питань і проблем світового ринку меду, а також відповіла на численні запитання.
Створена на пасіці атмосфера, це є природний оазис з позитивною енергетикою, для відпочинку та оздоровлення. Проте набагато більший ефект отримує людина при використанні вулика (декількох скріплених вуликів) у вигляді ліжка з надставкою. Лежачи на потолочинах вулика-ліжка над бджолами в надставці, людина отримує тепло бджіл, вдихає цілюще вуликове повітря та отримує лікувальний ефект від біополя бджіл. Можливість з середини весни до середини осені проводити відпочинок, зелений туризм та оздоровлення на вуликах з бджолами та вживання свіжих продуктів бджільництва допомагає зміцнити здоров’я.
(апі-хатинка)
Цікаво було дізнатися про те, що в Закарпатті виник і вже став відомим перший в Україні дегустаційний зал меду у місті Мукачево а також функціонує Медовий туристичний маршрут Ужгород-Мукачево-Хуст-Вучкове. Туристи є дуже вигідними покупцями, адже вони приїжджають самі і купують продукцію прямо на пасіці, що суттєво знижує її собівартість. Водночас споживач може бути впевненим у якості продукту. Це є зручним як для бджолярів так і для туристів.
Апітуризм це ознайомлення з культурою бджільництва, можливість куштувати та купувати мед та бджолопродукти прямо на місці виробництва, а також лікувальний туризм. Крім того, він є сталим видом туризму, що не виснажує ресурси, а сприяє їх збагаченню. Його розвиток сприяє соціально-економічному відродженню сільської місцевості, забезпечує диверсифікацію сільськогосподарського виробництва, підвищує рентабельність бджолярської справи та створює нові робочі місця.
Також у ході зустрічі були обговорені перспективи співпраці у галузі апітуризму. Сторони домовилися про подальші зустрічі з метою розширення співробітництва у галузі сільського зеленого туризму, зокрема апітуризму.
Людмила Транченко та колектив кафедри туризму
та готельно-ресторанної справи