03.05.2022 1259

Науковці рекомендують: вирощуємо буряк столовий

Науковці рекомендують: вирощуємо буряк столовий
Науковці рекомендують: вирощуємо буряк столовий

Буряк столовий – давня городня культура: його вирощували ще древні греки та римляни, а на території нашої країни популярності та поширення він набув в ХІ–ХVI ст. Нині посіви буряка столового становлять  близько 6% всієї площі овочевих культур, а найпопулярнішим він є у Центральному, Західному та Північному економічних районах України.

Буряк столовий використовують для приготування різноманітних страв: вінегретів, салатів, гарнірів, супів і борщів, маринадів і солодких страв. Коренеплоди консервують, маринують, сушать, в’ялять, гнітять, варять, печуть, мочать (квасять).

Велике значення буряків у корисному харчуванні зумовлюється наявністю в ньому цукрів, вітамінів і ферментів, що сприяють кращому травленню. Буряк містить 18–20% сухих речовин, у тому числі 8–12% цукрів, 1,3–1,4% білків, 0,7–0,9% клітковини, що по поживній цінності перевершує більшість інших видів овочів. У коренеплодах і листках буряка містяться вітаміни С, В1, В2, РР, пектин, органічні кислоти, кальцій, калій, фосфор, магній, залізо та інші. А ще – бетаїн, холін, бетанін, що знижують кров’яний тиск, поліпшують жировий обмін, попереджають атеросклероз, гальмують ріст злоякісних пухлин.

Вирощувати буряк доволі просто. Насіння буряків, за оптимальних умов, проростає протягом 5–8 днів. На 8–12-й день після посіву на поверхні ґрунту з’являється стебло. Вегетаційний період найскоростигліших сортів становить 75–80 днів, пізньостиглих – 150–200 днів.

Буряк рослина холодостійка, але водночас вимоглива до тепла. Насіння починає проростати при +5…+6°С, коли ґрунт прогріється до +8… +10°С оптимальна температура проростання – +25°С. Молоді рослини переносять тривале похолодання, але пошкоджуються заморозками -3 … -4°С. Листя дорослих рослин витримують заморозки -5 … -6°С, а викопані коренеплоди – до -2°С. Оптимальна температура для росту та формування коренеплодів +15 … +25°С.

Буряк – рослина довгого дня. Саме тривалий період світла прискорює його цвітіння та плодоношення, провокує стрілкування, особливо у поєднанні з низькою температурою, а достатнє вологозабезпечення сприяє високому врожаю.

Наразі в Україні вирощують близько 20 сортів буряка столового. Напоширені – сорти з коренеплодом плоскої або округло-плоскої форми: Єгипетська плоска, Грибовська плоска 473, Незрівнянна 463. Полюбилися аграріям і сорти з округлою або овальною формою коренеплоду – Бордо 237, Детройт Дарк Ред, Підзимній 474, Холодостійкий 19, а також з подовжено-конічною формою коренеплоду – Ерфуртський, Карілон, Циліндра й інші.

Найпридатнішими для вирощування столового буряка є суглинні чорноземи, окультурені дерново-підзолисті та заплавні суглинкові ґрунти, а також торфовища з нейтральною реакцією. Ґрунт з підвищеною кислотністю придатні  для вирощування буряку столового тільки після вапнування.

У сівозміні буряк розміщують на 2–3-й рік після внесення гною. Кращими попередниками є огірок, капуста рання, цибуля, картопля (пасльонові).

Для отримання врожаю буряку столового 40 т/га на середньоокультурених дерново-підзолистих ґрунтах необхідно зробити внесення добрив: азоту 120 кг/га, фосфору – 60 кг/га, калію – 150 кг/га; на торф’яно-перегнійних – азоту 60 кг/га, фосфору – 60 кг/га, калію – 180 кг/га.

Перед посівом насіння буряка обробляють розчином мікродобрив і протруюють фентиурамом (4 г/кг). Посів проводять однорядковим рядовим способом, з міжряддями 45 см, або стрічковим за схемою 20 +50 см, 26 +26 +26 +62 см, на грядках – 32 +32 +62 см. Глибина посіву 3–4 см.

На посівах буряків у боротьбі з бур’янами застосовують прийоми очищення та прорідження. Ведуть боротьбу з шкідниками та хворобами, у посушливі періоди поливають. Підживлюють у період росту органічними (водний розчин гною 1:5) і мінеральними добривами (на 1 м2 вноситься 5 г аміачної селітри, 7,5 г сульфату амонію, 4 г сечовини,- 10 г калійної солі).

Водночас варто пам’ятати, що посів столового буряка проводять пізніше, ніж моркви, а збирання – раніше, оскільки він є чутливішим до низьких температур. Буряк збирають, коли рослина має декілька сухих і пожовклих нижніх листків. Корнеплоди, підкопуючи, вибирають вручну, складають у купи, обрізають бадилля, очищають від землі, сортують, пакують у тару та вивозять з поля. Столовий буряк вважається високоякісним, якщо його коренеплід без зовнішніх ушкоджень, має щільну та злегка бордово-перламутрову скоринку без тріщин і темно-бордову соковиту середину.

Враховуючи подані вище поради вам неодмінно пощастись виростити на власній присадибній ділянці столовий буряк.

Пресцентр Уманського НУС

за матеріалами Олени Улянич,

доктора сільськогосподарських наук,

професора, завідувача кафедри овочівництва