25.11.2013 4988

«Алексєєвські читання» в Уманському НУС

20 листопада у відділі стародруків Наукової бібліотеки Уманського національного університету садівництва відбулося засідання «Алексєєвські читання», присвячене 105-річчю від дня народження професора Марини Алексєєвої.

У роботі засідання брали участь члени кафедри овочівництва, провідний бібліотекар Наукової бібліотеки Наталія Михайлова та студенти університету. Присутні ознайомились із нелегким життєвим шляхом професора Марини Алексєєвої, її розробками технологій вирощування цибулі та часнику, послухали звіти науковців кафедри про проведену науково-дослідну роботу.

«Алексєєвські читання» в Уманському НУС
«Алексєєвські читання» в Уманському НУС

Відкрила захід завідувач кафедри овочівництва, професор, доктор сільськогосподарських наук Олена Улянич, яка повідомила присутнім мету зібрання та акцентувала увагу на місці проведення читань, адже у відділі стародруків зберігаються найцінніші матеріали про видатних особистостей, що свого часу зробили неоціненний вклад у становлення університету.

«Алексєєвські читання» в Уманському НУС
«Алексєєвські читання» в Уманському НУС

Запалена настільна лампа, вишитий рушник, книги із працями Марини Володимирівни, давні фотографії, часник та цибуля у вазочках, які досліджувала науковець – все нагадує домашню атмосферу, яку створили члени кафедри овочівництва та господиня відділу стародруків Наталія Михайлова.

Студенти розповіли про життєвий шлях Марини Володимирівни, яка не тільки була науковцем, а ще й працювала медсестрою на війні. За бойові заслуги й науково-виробничу діяльність Марина Алексєєва нагороджена орденами Трудового Червоного Прапора, Вітчизняної війни ІІ ступеня, Червоної Зірки, «Знак Пошани», Дружби народів, сімома золотими й трьома бронзовими медалями ВДНГ СРСР. Працюючи професором, вона підготувала 24 кандидати наук та 3 професори.

Теплу зустріч продовжила бібліотекар Наталія Михайлова, яка повідомила, що в бібліотеці є 5 книг, які залишила у спадок Марина Алексєєва, та звернулася із побажаннями про співпрацю до молодого покоління.

Із науковими звітами виступили вчені кафедри овочівництва: доцент Зоя Ковтанюк, аспіранти Людмила Сорока, В’ячеслав Дремлюк та Ольга Алексійчук.

Зоя Ковтанюк зазначила, що їй приємно працювати на кафедрі, засновниками якої були такі видатні люди, як Марина Алексєєва.

«Алексєєвські читання» в Уманському НУС
«Алексєєвські читання» в Уманському НУС

Із заключним словом до присутніх звернулася завідувач кафедри Олена Улянич. Зачитавши цитату із книги про закупівлю студентами післявоєнних років 2-х кілограмів хліба, Олена Іванівна закликала цінувати і берегти те, що маємо; професор висловила думку, що пам’ять про видатних людей не повинна канути в минуле, тому викладачі кафедри готують літопис про шанованих викладачів кафедри, який поповнить скарби відділу стародруків Наукової бібліотеки університету.

                                       Прес-центр університету