20.03.2013 5716

Міжнародна наукова конференція "Селекційно-генетична наука і освіта"

     За ініціативи Уманського національного університету садівництва, Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАНУ та Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавилова 19 березня на базі університету відбулася Міжнародна наукова конференція на тему «Селекційно-генетична наука і освіта», яка співпала з 70-річчям завідувача кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва, доктора біологічних наук Федора Парія.

     Федір Микитович пройшов довгий шлях від агронома до науковця-генетика, який значну увагу приділяє залученню інноваційних технологій у навчальний процес. Свій багатий науковий досвід він передає магістрам, аспірантам, молодим науковцям і майбутнім селекціонерам, а наукові розробки впроваджує у виробництво. Його гібриди соняшнику займають 8% площ посівів в Україні.

     У 2012 році колектив кафедри, очолюваний Федором Парієм, нагороджений Міністерством аграрної політики та продовольства України Золотою медаллю «За розробку і впровадження високопродуктивних сортів рослин сільськогосподарських культур». Наукова школа, очолювана доктором біологічних наук Федором Микитовичем Парієм, здобула широке міжнародне визнання, адже він є автором понад 40 винаходів із технологій селекції рослин та більше 70 сортів і гібридів сільськогосподарських культур.

     Відкрила конференцію та привітала її учасників ректор університету доктор економічних наук, професор Олена Непочатенко, яка привітала ювіляра, відзначивши, що кафедра генетики, селекції рослин та біотехнології під керівництвом Федора Микитовича є однією з найбільш плідних кафедр і від імені адміністрації вручила йому Почесну грамоту за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки й підготовку висококваліфікованих фахівців для агропромислового сектору економіки України та з нагоди 70-річчя від Дня народження. Олена Олександрівна також побажала науковцям плідної дискусії та гарного спілкування протягом пленарного засідання.

     Співзасновник наукової конференції директор НДП «Софіївка» НАН України, доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України та Міжнародної академії Іван Косенко приєднався до привітань колег і побажав ювіляру добра, здоров’я та благополуччя.


     На пленарному засіданні Федору Парію також були вручені нагороди: відзнака Національної академії аграрних наук, медаль Міністерства освіти «За вагомий внесок у розвиток освіти» та Почесні грамоти головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації та Уманської райдержадміністрації за значний внесок у розвиток вітчизняної аграрної науки та з нагоди 70-річчя від Дня народження.

     Учасники Міжнародної конференції обмінювались досвідом, ділились планами на майбутнє про створення нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур та відзначили Федора Микитовича як одного з найдосвідченіших генетиків України.

     Впродовж пленарного засідання серед учасників наукової конференції панували доброзичлива атмосфера, гумор та жарти.

     Федір Микитович Парій приймав щирі вітання від колег-науковців з побажаннями залишатись веселим та життєрадісним. На довгу згадку в урочистій обстановці шанованому і найдосвідченішому генетику колеги вручили булаву як символ наукової влади.

     Молодому поколінню генетиків поталанило, адже вони мають прекрасну можливість переймати досвід, знання та вміння Федора Микитовича Парія та примножувати здобутки свого вчителя-наставника.

     Тож побажаймо йому ніколи не втрачати природного запалу й енергії і продовжувати нести у світ наукові здобутки на ниві селекції та генетики на благо рідної України.

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання