Міжнародна співпраця в дії. Людмила Худік: моє наукове стажування в Польщі
Вигравши грант Вроцлавського природничого університету для короткострокового аспірантського стажування за напрямом дисертаційних досліджень, мною взято участь у навчально-науковій програмі професора Станіслава Толпи. Стажування відбувалося з 1 по 31 жовтня 2013 р.на технологічному факультеті під керівництвом завідувача кафедри технології переробки плодів, овочів та зерна доктора хабілітат професора Яна Ошмянського та доктора хабілітат Аліції Кухарської. Одночасно зі мною стажувалися аспірантки з Іспанії та Мексики.
Сектор плодів та овочів цієї кафедри має у використанні вісім наукових та дві навчально-наукові лабораторії з сучасним обладнанням для досліджень біохімічного складу та ідентифікації сполук антиоксидантної та поліфенольної природи. Розвитку досліджень сприяють сучасна матеріально-технічна база, підтримка університетом наукових інновацій, постійне стажування та підвищення кваліфікації співробітників кафедри в передових наукових закладах Європи та світу. Фінансування ж відбувається через різноманітні державні програми та шляхом укладання контрактів з польськими медичними фармацевтичними закладами.
Під час стажування в кафедральних наукових лабораторіях на сучасному обладнанні визначено фізико-хімічний склад плодів яблуні, груші, кизилу та продуктів їх переробки, освоєно засади хроматографічного аналізу на рідинних хроматографах, прослухано лекції доктора Аліції Кухарської та професора Яна Ошмянського.
Напередодні повернення в Україну мною було зроблено англомовну презентацію про наш університет, створену на основі матеріалів викладача кафедри української та іноземних мов Уманського НУС Олени Олійник. Під час презентації польські викладачі й аспіранти кафедри були вражені потужною навчально-виробничою базою УНУС, зацікавилися тематикою наукових досліджень з розробки нових технологій перед- та післязбиральної обробки зберігання плодів, що виконуються кафедрою плодівництва і виноградарства нашого університету під керівництвом професора Олександра Мельника, та розробленими кафедрою технології зберігання, консервування і переробки плодів та овочів під керівництвом професора Анастасії Токар зразками плодово-ягідних вин.
Особливо хочеться відзначити комфортні умови перебування й надзвичайно теплу та приязну атмосферу, створену колективом Вроцлавського природничого університету.
Приємним доповненням стала можливість ознайомитися з прекрасним містом Вроцлав, яке без перебільшення можна назвати культурним центром Центрально-Східної Європи. Своєрідна архітектура, безліч стародавніх храмів, мости через могутню ріку Одру та вкриті бруківкою вулиці Старого міста з книгарнями й антикварними крамницями створюють особливу атмосферу, що пронизана красою та витонченістю.
Безумовно, що для аспіранта наукове стажування такого рівня – важливий елемент формування висококваліфікованого фахівця вибраного наукового напряму.
Тож хочеться висловити подяку Вроцлавському природничому університету й Уманському національному університету садівництва за надану можливість проходження стажування такого високого рівня.