12.08.2013 7177

Садівники УНУС на міжнародному семінарі в Немирові

9 серпня 2013 року в м. Немирів Вінницької області відбувся міжнародний семінар «Технології виробництва і зберігання яблук». Ці науково-практичні семінари, а їх відбулося декілька в різних регіонах країни, розпочато на початку нинішнього століття з участю кафедри плодівництва та виноградарства УНУС за ініціативи садівничого дорадника, випускника факультету плодоовочівництва і виноградарства Євгена Найченка. Співорганізатором семінарів останніх років виступає польська компанія «Агрофреш»,  яка запроваджує технологію зберігання садовини з використанням винайденого в США інгібітора етилену – 1-метилциклопропену (препарат «SmartFresh»), а нинішнього також і дистриб’ютор «SmartFresh» в Україні компанія «СВВ Трейдінг». Науковий супровід цього інноваційного проекту забезпечує кафедра плодівництва і виноградарства УНУС за договором з компанією «Агрофреш».

Від імені організаторів сесійну частину семінару відкрив Євген Найченко. У вступному слові професор Олександр Мельник підкреслив важливість співробітництва вчених і практиків та роль УНУС у наукових розробках і забезпеченні кадрами садівничої галузі.

Про діяльність Уманського НУС - професор Олександр Мельник
Про діяльність Уманського НУС - професор Олександр Мельник

Далі було заслухано підготовлені компанією «Агрофреш» матеріали зі стану виробництва і сортименту яблук у світі (Кшиштоф Вожняк, Польща) та доповіді з передових технологій виробництва саджанців яблуні (Коен Каролюс, Бельгія) і догляду за плодовим садом (Тадеуш Пагач, Польща). Розглянуто особливості прорідження зав’язі і плодів (Євген Найченко, Україна), застосування регуляторів росту та плодоношення й удобрення саду (Ерік ван дер Хоф, Нідерланди), механізацію процесів закладання саду і вирощування плодів (Маріуш Бундз, Польща), засоби збирання врожаю (Альберто Равагліа, Італія) та інші актуальні питання сучасного садівництва.

Механізація садівничих процесів - виступ Маріуша Бундза (Польща)
Механізація садівничих процесів - виступ Маріуша Бундза (Польща)

Результати своїх дисертаційних досліджень із застосування інгібітора етилену «Смарт Фреш» для зберігання яблук доповіли викладачі УНУС Юлія Жмуденко й Ольга Дрозд та аспіранти Леонід Ременюк (кафедра плодівництва та виноградарства) й Ігор Мельник (кафедра зберігання і переробки плодів та овочів). Підсумки майже 10-річних досліджень науковців університету в цьому напрямку підвів професор Олександр Мельник, який розповів також про перспективи практичного впровадження результатів досліджень зі зберігання плодів.

Під час практичної частини учасники семінару оглянули закладений за новітньою технологією поблизу Немирова 30-гектарний яблуневий сад, який вже в другому році після садіння забезпечує більш ніж 10 тонн врожаю яблук з гектара.

Огляд сучасної садівничої техніки
Огляд сучасної садівничої техніки

Успіху цього й подібних йому садівничих семінарів з участю науковців і випускників Уманського НУС сприяє вибір актуальної для виробництва тематики та її висвітлення з участю провідних вітчизняних і закордонних фахівців, а також виконання кафедрою плодівництва і виноградарства досліджень за запитами передового виробництва. Усе це є невід’ємною ланкою профорієнтаційної роботи та університетського навчального процесу з метою забезпечення висококваліфікованими кадрами садівничої галузі нашої країни.

З координатором програми Смарт Фреш у Східній Європі Кшиштофом Вожняком (у центрі)
З координатором програми Смарт Фреш у Східній Європі Кшиштофом Вожняком (у центрі)

 

Професор Олександр Мельник (фото автора)