10.04.2013 6061

Суомі – країна з суворим кліматом та привітними людьми.

   Суомі – країна з суворим кліматом та привітними людьми. Більш звична для нас назва – Фінляндія. Регулярні контакти України з Фінляндією сягають ІХ століття і активно розвиваються донині. Відома Фінляндія завдяки Лапландії, телефонам Nokia, неповторній риболовлі та високоінтенсивному сільському господарству, де багато студентів нашого вузу проходять літнє стажування.

   Україну відвідала делегація фермерів з містечка Лавія, яке знаходиться в західній частині Фінляндії, з метою підтримання історично складених зв’язків. 4 квітня делегація фермерів на чолі з Юхою Руісніємі відвідала й Уманський національний університет садівництва, де під час круглого столу обговорили проблемні питання обробітку ґрунту, удобрення та вирощування різних культур, економічні особливості України та Фінляндії. Круглий стіл з боку УНУС представляли Колєснік М.В., Бурляй О.Л., Сигида В.П., Кравчук П.О., Полторецький С.П. та Кислиця О.А.

 

 

Делегація фермерів з Фінляндії в Уманському НУС

    Під час відвідин університету гості ознайомились з історією та сьогоденням вузу, оглянули навчальні корпусb, виставкові стенди, поспілкувались зі студентами.

Обговорення роботи зерносушарки в лабораторії УНУС

    На відміну від України, господарювати на землі фіни можуть навіть без спеціальної освіти, пройшовши лише короткі курси.

   За програмою візиту гості з Фінляндії відвідали великі та малі фермерські господарства, зерносушильні комплекси, ознайомились з технікою, яка використовується на наших полях. Особливе враження на гостей справили розмір полів та якість земель, адже в них на батьківщині поля бувають навіть 15 метрів завширшки з безліччю каміння та глини.

   Особливості господарювання на українських чорноземах розкрив директор Німецького аграрного центру Хайнріх Шюлє, с. Поташ. Під час зустрічі гості обговорили широкий спектр питань, пов’язаних з аграрним бізнесом в Україні, побачили роботу центру та відвідали господарство фермера з Німеччини в с. Роги. 

 

 

Під час огляду полів, Одеська обл.

    Також неабияке враження на гостей справили й розміри господарств, що вимірюються тисячами гектарів, тоді як в них середній розмір господарств складає близько сотні.

    Спілкування з фермерами, виробничниками було надзвичайно цікавим та корисним для обох сторін. Наші фермери успішно господарюють та досягають європейських і навіть вищих показників, що приємно вразило фінських колег.

 

Молочне стадо ТОВ ФК «Агро-Лідер-Україна», с. Іванівка, Київська обл.

   У господарстві "Агро-Лідер-Україна" в розмові з головним агрономом (який, до речі, приїхав на роботу в Україну з Польщі) з'ясувалось, що в них у господарстві спробують побити світовий рекорд посіву кукурудзи 8-ми-рядковою сівалкою. У Польщі досвід побиття рекорду в нього вже був на пшениці, тож і на українських ланах має реальні шанси.

    Загалом, за 4 дні перебування в Україні фермери отримали масу незабутніх вражень та сподіваються завітати до нас знову.