05.11.2013 5052

Зустріч із автором книги для самопошуку

Важко переоцінити значення події, яка відбулася в Уманському національному університеті садівництва 4 листопада. На зустріч зі студентами першого курсу факультетів агрономії та плодоовочівництва, екології та захисту рослин завітала людина-легенда, людина-символ нескореності української нації в прагненнях до свободи і незалежності – Євген Сверстюк.

Організована кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін та Науковою бібліотекою Уманського НУС з ініціативи професора Павла Ямчука зустріч з Євгеном Сверстюком пройшла в рамках презентації його нової книги «Гоголь і українська ніч». Книга вміщує 28 есе, які писалися майже 40 років. Всі вони проникнуті новизною завдяки посиланням автора на дослідників Гоголевої творчості і філософів, чиї праці були вилучені із наукового обігу в радянський час.                 

Дослідник і знавець життя та творчості велетня світової літератури у своєму виступі відкрив аудиторії іншого Гоголя: Гоголя з українським серцем, того Гоголя, що постав у нашій пам’яті не тільки як неперевершений автор розважальних сюжетів «Сорочинського ярмарку».

Зустріч із автором книги для самопошуку
Зустріч із автором книги для самопошуку

«По великому рахунку, – підкреслив у своєму виступі Євген Олександрович, – ця книга існує не так для читання, як для самопошуку». Адже, за зізнанням автора, Гоголь був для нього тим, хто сприяв його внутрішньому зростанню, завдяки кому він пережив неабияке піднесення і не зламався в часи важких фізичних і моральних випробувань.                            

Завдяки обізнаності широкого загалу викладачів і студентів не тільки з творчим доробком (книги «Собор у риштованні», «Блудні сини України», «Шевченко і час» та ін.), але й з особистою біографією гостя, розмова не обійшла й драматичних сторінок історії дисидентського руху в Україні, знаковою постаттю якого він був і за що поплатився 12-ма роками ув’язнення та заслання.                                                                                                  

Свідками пробудженого інтересу до особистості пана Євгена, його книги та до постаті Миколи Гоголя стали цікаві запитання аудиторії і безапеляційні відповіді на них. А ще велика кількість придбаних примірників презентованої книги з автографом іменитого автора.                                                   

Зустріч із автором книги для самопошуку
Зустріч із автором книги для самопошуку

Незабутня зустріч завершилась цікавим спілкуванням шанованого гостя з викладачами кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін. Є сподівання, що подібні зустрічі чекають наш колектив і в майбутньому.